Thursday, October 18, 2018

Ce efecte produce limitarea gradului de indatorare ?

Dupa cum stiti, ieri, BNR a decis limitarea gradului de indatorare la 40% pentru creditele in lei respectiv la 20% pentru creditele in euro, iar cine nu se poate incadra in limitele de mai sus, nu va putea obtine un credit.

Masura va intra in vigoare de la 31 decembrie 2018.Am putea spune ca e o masura de protectie atat pentru populatie cat si pentru banci, dar efectul imediat, va fi o limitare drastica a creditarii.

Insa, pentru a-si mentine profitul la nivelul de anul acesta , bancile se vor simti obligate sa majoreze costurile creditelor aflate in derulare. Si da, pot face asta.

Primul pas, va fi cresterea dobanzilor, care pot ajunge, intr-un timp nu foarte indelungat, la nivelul celor de la sfarsitul lui 2008, inceputul lui 2009.

Astfel multi romani nu isi vor mai putea permite sa isi ia credite(in special pentru imobiliare), consumul va scadea iar efectul imediat va fi accelerarea incetinirii economiei.

Sa speram ca nu se va ajunge la o noua taiere de pensii si salalrii similara cu cea din 2010.

Cei care vor sa isi ia un credit in actualele conditii, trebuie sa depuna dosarul pana la 31 decembrie.

Atentie la riscul de dobanda care se poate modifica oricand si dupa 31 decembrie.

Ideal ar fi fost ca aceasta masura sa fi fost pusa in aplicare in momentul de minim al ROBOR, cand se apropia vertiginous de 0.6%.
Share:

0 comments:

Post a Comment